One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 30

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CATexam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinationsyou are at the best site. In this page you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are coveringone word substitutiononlinedictionary in English,you know it with many names like one word replacement in English, one word substitution pdf. This you need in many ways like one word riddles one word puzzle, one word for many words, one word description etc. Here you will findEnglish grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, upsc exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-30

Directions: In each question below, a phrase is given below which some alternatives are given,’ One of these is the most appropriate word i.e. it beet conveys the meaning of the phrase. Find out the most appropriate word in each case.

1.Wicked to a high degree.

 (a) Cruel                                                        (b) Hateful

(c) Heinous                                                    (d) Abominable

2.The original inhabitants of a country. (Bank P.O. 1990)

(a) Aborigines                                               (b)Citizens

(c) Natives                                                      (d) Primitive

3.Dungeon entered by trapdoor.

(a) Cellar                                                        (b) Ditch

(c) Vault                                                         (d) Oubliette

4.One desirous of getting money.

(a) Avaricious                                                (b) Voracious

(c) Garrulous                                                 (d) Greedy

5.Place where birds are kept. (C.B.I. 1994)

 (a) Zoo                                                          (b) Apiary

(c) Armuory                                                   (d)Apiary

6.A person with a beautiful land elegant handwriting.

(a) Calligrapher                                             (b) Collier

(c) Choreographer                                        (d) Cartographer

7.A person who is always dissatisfied.

(a) Heretic                                                      (b) Felon

(c) Malcontent                                               (b) Surrogate

8.Loss of power to move in any or every part of the body.

 (a) Rheumatism                                            (b) Paralysis

(c) Eczema                                                     (d)Leprosy

9.One who does not care for literature or art. (Asstt. Grade, 1994)

 (a) Barbarian                                                (b) Philistine

(c) Illiterate                                                    (d) Primitive

10.A group of three novels or plays, each complete in itself.

(a) Triplet                                                      (b) Triumvir

(c) Trilogy                                                      (d) Trivet

ANSWERS

1.(c) 2. (a)

3.(d) 4. (a)

5.(d) 6. (a)

7.(c) 8. (b)

9.(b) 10. (c)

Download the above One Word Substitution in PDF with answers

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-30

In each question below, a phrase is given below which some alternatives are given,' One of these is the most appropriate word i.e. it beet conveys the meaning of the phrase. Find out the most appropriate word in each case.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *