One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 32

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CATexam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinationsyou are at the best site. In this page you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are coveringone word substitutiononlinedictionary in English,you know it with many names like one word replacement in English, one word substitution pdf. This you need in many ways like one word riddles one word puzzle, one word for many words, one word description etc. Here you will findEnglish grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, upsc exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-32

Direction: Choose the most suitable ‘one word’ for the following phrasesl expressions.

1.Ask of taken one of life.

(a) Suicide                                                      (b) Slaughter

(c)Homicide                                                   (d) Immolation

2.A person who brings goods illegally into the country. (Asstt. Grade, 1994)

(a) Exporter                                                   (b) Importer

(c)Smuggler                                                   (d) Imposter

3.A man who dances to the tunes of his wife.

 (a) Effeminate                                               (b) Slave

(c) Henpecked                                               (d) Chum

4.A place of ideal peace and happiness.

(a) Asylum                                                     (b) Utopia

(c) El Dorado                                                  (d) Elysium

5.One who stirs people for personal politics or profit?

(a) Pedagogue                                               (b) Demagogue

(c) Dictator                                                    (d) Hypocrite

6.One who is honorably discharged from service?

(a) Emeritus                                                   (b) Honorary

(c) Sinecure                                                   (d) Retired

7.Shining, brilliant and magnificent.

(a) Luminous                                                 (b) Gleaming

(c) Resplendent                                             (d) Polished

8.Cutting for stone in the bladder. (Bank P.O. 1990)

 (a) Dichotomy                                              (b) Tubectomy

(c) Vasectomy                                                (d) Lithotomic       

9.A heavy unnatural slumber.

(a) Nap                                                           (b) Insomnia

(c) Coma                                                         (d) Stupor

10.Changing one’s mind too quickly.

(a) Adaptability                                             (b) Instability

(c) Versatility                                                 (d) Vacillation

ANSWERS:-

1.(a)       2. (c)

3.(c)       4. (d)

5.(b)       6. (a)

7.(c)       8. (d)

9.(d)      10. (d)

Download the above One Word Substitution in PDF with answers

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-32

Choose the most suitable 'one word' for the following phrasesl expressions.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *