One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 34

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CATexam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinationsyou are at the best site. In this page you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are coveringone word substitutiononlinedictionary in English,you know it with many names like one word replacement in English, one word substitution pdf. This you need in many ways like one word riddles one word puzzle, one word for many words, one word description etc. Here you will findEnglish grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, upsc exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-34

Direction: Choose the most suitable ‘one word’ for the following phrasesl expressions.

1.Plain or self-evident truth.

 (a) Proverb                                                   (b) Precept

(c) Truism                                                      (d) Formula

2.The list of courses at a meal or of dishes that can be served in a restaurant.

(a) Agenda                                                     (b) Menu

(c) Biodata                                                     (d) Catalogue

3.Parts of a country behind the coast or a river’s banks. (U.D.C. 1995)

 (a) Swamps                                                   (b) Archipelago

(c) Hinterland                                                (d) Isthmus

4.Printed notice of somebody’s death.

 (a) Condolence                                             (b) Calumny

(c) Obituary                                                   (d) Ouija

5.A room leading into a large room or hall.

 (a) Anteroom                                                (b) Lounge

(c) Lobby                                                       (d) Pantry

6.Just punishment for wrong doing.

 (a) Nemesis                                                   (b) Purgation

(c) Wrath                                                       (d) Catharsis

7.A person who has just started learning.

(a) Foreman                                                  (b) Accomplice

(c) Novice                                                       (d) Apprentice

8.A low-area storm with high winds rotating about a centre of low atmospheric pressure. (Assistant Grade, 1993)

(a) Cyclone                                                     (b) Tornado

(c) Typhoon                                                   (d) Hurricane

9.To break off proceedings of a meeting for a time.

 (a) Convene                                                  (b) Terminate

(c) Adjourn                                                    (d) Procrastinate

10.A fault that may be forgiven.

(a) Mercenary                                               (b) Venial

(c) Pardonable                                              (d) excusable

ANSWERS:-

1.(c) 2. (b)

3.(c) 4. (c)

5.(a) 6. (a)

7.(d) 8. (a)

9.(c) 10. (b)

Download the above One Word Substitution in PDF with answers

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-34

Choose the most suitable 'one word' for the following phrasesl expressions.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *