One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex-36

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-36

Direction: Choose the most suitable ‘one word’ for the following phrases expressions

1.Equal in rank, merit or quality.

 (a) Chum                                                       (b) Contemporary

(c) Peer                                                          (d) Colleague

2.A person who gives written testimony for use in a law court.

(a) Deponent                                                 (b) Appellant

(c) Witness                                                     (d) Litigant

3.Present opposing arguments or evidence. (Bank P.O. 1996)

 (a) Rebut                                                       (b) Criticise

(c) Rebuff                                                       (d) Reprimand

4. Books, pictures etc. intended to arouse sexual desire.

 (a) Lewd                                                        (b) Licentious

(c) Pornography                                           (d) Erotica

5.A person who makes and sells ladies ‘hats, etc.

(a) Draper                                                      (b) Tinker

(c) Milliner                                                     (d) Farrier

6.Careful in performing duties.

 (a) Punctual                                                  (b) Punctilious

(c) Sincere                                                      (d) Pugnacious

7. To mediate between two parties in a dispute. (Central Excise, 1994)

(a) Interfere                                                   (b) Interact

(c) Interrupt                                                  (d) Intercede

8.A thing liable to be easily broken.

(a) Breakable                                                 (b) Ductile

(c) Brittle                                                        (d) Delicate

9.The place where bricks are baked.

 (a) Foundry                                                  (b) Mint

(c) Cemetery                                                  (d) Kiln

10.The branch of medical science which deals with the problems of the old. (Section Officer’s Exam, 1993)

 (a) Oncology                                                (b) Geriatrics

(c) Obstetrics                                                 (d) Endocrinology

ANSWERS

1.(c) 2. (a)

3.(a) 4. (c)

5.(c) 6. (b)

7.(d) 8. (c)

8.(d) 10. (b)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-36

Choose the most suitable 'one word' for the following phrasesl expressions.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *