One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex-38

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-38

Direction: In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.

1.An old unmarried woman.

(a) Virgin                                                        (b) Bachelor

(c) Spinster                                                    (d) Matron

2.A style in which a writer makes a display of his knowledge. (Central Excise, 1995)

(a) Pedantic                                                   (b) Ornate

(c) Verbose                                                    (d) Pompous

3.A person guilty of malicious setting on fire of property etc.

(a) Plagiarist                                                  (b) Anarchist                                    

(c) Arsonist                                                    (d) Incendiaries

4.One who thinks that human nature is essentially evil. (Translators’ Exam, 1994)

 (a) Agnostic                                                  (b) Cynic

(c) Sceptic                                                      (d) Misogynist

5.Science of bodily structure.

(a) Anthropology                                          (b) Neurology

(c) Hygiene                                                    (d) Anatomy

6.That which makes it difficult to recognize the presence of real nature of somebody or something. (C.B.I. 1993)

(a)Cover                                                         (b) Mask

(c) Pretence                                                   (d) Camouflage

7.A person who lives by himself.

(a) Venerable                                                (b) Sage

(c) Quietus                                                     (d) Recluse

8.A written declaration made on oath in the presence of a magistrate.

(a) Voucher                                                   (b) Dossier

(c) Affidavit                                                    (d) Document

9.A physician who delivers babies.

(a) Paediatrician                                            (b) Obstetrician

(c) Gynaecologist                                          (d) Psychiatrist

10.The loop of rope with a running knot used to hang a person.

 (a) Noose                                                      (b) Cable

(c) Cord                                                          (d) Chord

ANSWERS:-

1.(c)       2. (a)

3.(c)       4. (b)

5.(d)       6. (d)

7.(d)       8. (c)

9.(c)       10. (a)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-38

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *