One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 39

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-39

Direction: In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.

1.A yearly celebration of a date or an event. (Assistant Grade, 1994)

(a) Centenary                                                (b) Jubilee     

(c) Anniversary                                             (d) Birthday

2.The public building where weapons and ammunition are made or stored.

(a) Godown                                                    (b) Cellar

 (c) Armoury                                                  (d) Arsenal

3.The caretaker of a public building.

(a) Dean                                                         (b) Curator   

(c)Custodian                                                  (b) Warden

4. Interested mainly in a small group country etc.

(a) Fanatic                                                      (b) Patriotic

(c) Insular                                                      (d) Usurer

5.One who cannot be corrected? (I. Tax, 1991)

(a) Invulnerable                                            (b) Hardened

 (c) Incurable                                                 (d) Incorrigible

6.A person who enters without any invitation.

 (a) Burglar                                                    (b) Intruder

(c) Thief                                                         (d) Vandal

7.The period between two reigns.

(a) Lapse                                                        (b) Interregnum

(c) Stasis                                                         (d) Anachronism

8.Poem in short stanzas narrating a popular story.

 (a) Ballet                                                       (b) Epic

(c) Ballad                                                        (d) Sonnet

9.Lack of enough blood.

(a) Amnesia                                                   (b) Insomnia

(c) Effeminate                                                (d) Epicurean

10.A man who is having the qualities of a woman.

(a) Loquacious                                              (b) Celibate

(c) Octogenarian                                           (d) Septuagenarian

ANSWERS:-

1.(c) 2. (d)

3.(c) 4. (c)

5.(d) 6. (b)

7.(b) 8. (c)

9.(c) 10. (c)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-39

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *