One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 40

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-40

Direction: In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.

1.A word no longer in use. (C.B.I. 1994)

(a) Exotic                                                        (b) Primitive

(c) Obsolete                                                   (d) Ancient

2.One who does not know how to save money?

 (a) Reckless                                                  (b) Lavish

(c) Careless                                                    (d) Spendthrift

3.A person 70 to 79 years old.

(a) Nonagenarian                                          (b) Centenarian

(c) Octogenarian                                           (d) Septuagenarian

4.A person who sneaks into a country.

 (a) Infiltrate                                                  (b) Sniper

(c) Invader                                                     (d)Aggressor

5.A short journey made by a group of persons together. (B.Ed. Entrance, 1992)

(a) Hike                                                          (b) Excursion

(c) Picnic                                                        (d) Stroll

6.People in a rowdy scene.

 (a) Mob                                                         (b) Crowd

(c) Rabble                                                      (d) Congregation

7.The creature having both male and female organs.

(a) Sodomite                                                  (b) Homosexual

(c) Masochist                                                 (d) Hermaphrodite

8.One who has suddenly gained new wealth, power or prestige. (C.B.I. 1995)

(a) Aristocrat                                                  (b)Affluent

(c) Maverick                                                   (d) Parvenu

9.A person working in the same place with another.

(a) Comrade                                                  (b) Colleague

(c) Assistant                                                   (d) Contemporary

10. The interval between two events or two periods of time of different character.

(a) Intermission                                            (b) Interlude

 (c) Interpolation                                           (d) Appendix

ANSWERS

1.(c)  2. (d)

3.(d)  4. (a)

5.(b)  6. (c)

7.(d)  8. (d)

9.(b)  10. (b)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-40

In each of the following questions, choose the word which can be substituted for the given phrase sentence.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *