One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 43

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CAT exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-43

Directions: In each of the following questions, choose the most suitable ‘one for the given expression

1.People in a riot.

 (a) Crowd                                                      (b) Rabble

(c) Mob                                                           (d) Congregation

2.That which can be carried.

(a) Handy                                                       (b) Portable

(c) Potable                                                     (d) Bearable

3.Of outstanding significance. (Bank P.O. 1995)

(a) Meaningful                                               (b) Ominous

(c) Evident                                                     (d) Monumental

4. Run away from home with the lover.

(a) Galaxy                                                       (b) Cluster

(c) Constellation                                            (d) Congregation

5. A small, named group of fixed stars.

(a) Ostracize                                                  (b) Vanquish

(c) Abscond                                                   (d) Elope

6.A place of a good climate for invalids. (Stenographers’ Exam, 1991)

 (a) Asylum                                                    (b)Hospital

(c) Cemetery                                                  (d) Sanatorium     

7.A tumour which is not likely to spread.

 (a) Benign                                                     (b) Localised

(c) Dead                                                         (d) Malignant

8. Place where bankers exchange cheques and adjust balances.

(a) Exchequer                                                (b) Clearinghouse   

(c) Bank                                                          (d) Commerce house

9.One who promotes the idea of the absence of government of any kind, when every man should be a law into himself. (Assistant Grade, 1991)

 (a) Anarchist                                                 (b) Belligerent

(c) Iconoclast                                                 (d) Agnostic

10. To remove the skin of a potato or an orange.

(a) Rinse                                                         (b) Peel

(c) Scrub                                                        (d) Remove

ANSWERS:-

1.(c)        2. (b)

3.(d)        4. (c)

5.(d)        6. (d)

7.(a)        8. (b)

9.(a)        10. (b)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-43

In each of the following questions, choose the most suitable 'one for the given expression


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *