One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex-45

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CAT exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-45

Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words sentence.

1. The person holding a scholarship at a university.

(a) Intellectual                                               (b) Pedant

(c) Scholar                                                     (d) Bursar

2.A person concerned with practical results and values.

(a) Plagiarist                                                  (b) Realist

(c) Pragmatist                                                (d) Fundamentalist

3.Member of a band of robbers. (B.Ed. 1993)

 (a) Dacoit                                                      (b) Brigand

(c) Thief                                                         (d) Pirate

4.A person without manners or polish.

(a) Rustic                                                        (b) Naive 

(c) Boorish                                                     (d) Barbarian

5.A speech by an actor at the end of a play.

(a) Epilogue                                                   (b) Monologue

(c) Duologue                                                  (d) Prologue

6.Responsible according to law.

(a) Liable                                                        (b) Eligible

(c) Legalised                                                  (d) Legitimate

7.A funny imitation of a poem.

 (a) Counterfeit                                              (b) Sonnet

(c) Caricature                                                (d) Parody

8.Decision made upon a political question by the votes of all qualified persons.

(a) Veto                                                          (b) Suffrage  

(c) Plebiscite                                                  (d) Franchise

9.Wistful longing for something one has known in the past.

(a) Hysteria                                                    (b) Megalomania

(c) Nostalgia                                                  (d) Logomania

10.A Person who is made to bear the blame due to others. (Translator’s Exam, 1994)

 (a) Innocent                                                  (b) Scapegoat

(c) Ignoramus                                                (d) Nincompoop

ANSWERS

1.(d) 2. (c) 

3.(b) 4.(a)

5.(a) 6. (d)

7.(d) 8. (C)

9.(c) 10. (b)

 

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-45

In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words sentence.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *