One Word Substitution in English for SSC CGL Exams Ex- 46

If you are preparing for SSC, CGL, Banking, EPFO, Insurance, NDA, UPSC, Income Tax Exams, IBPS, online Bank  Exam, CAT exam, PSC, RBI Grade B, CAT, GATE, SBI PO IASetc. or any other crucial competitive examinations you are at the best site. In this page, you will find everything related to the substitution grammar. In this post we are covering one-word substitution online dictionary in English, you know it with many names like one-word replacement in English, one-word substitution pdf. This you need in many ways like one-word riddles one-word puzzle, one word for many words, one-word description etc. Here you will find English grammar rules book, grammar corrector, grammar test practice, games n quiz, computation, MCQ for exam English, UPSC exam preparation, online test, preparation, objective language. So let’s dive in-

EXERCISE-46

Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words sentence.

1.The power of reading the thoughts of others. (B.Ed. Entrance, 1992)

(a) Psychopath                                              (b) Telecommunication

(c) Psychology                                               (d) Telepathy

2.Use of more words are needed to express the meaning.

(a) Circumlocution                                        (b) Verbatim

(c) Ventriloquism                                          (d) Pleonasm

3.The science of judging a person’s character, capabilities, etc. from an examination of the shape of his skull.

 (a) Physiology                                              (b) Anthropology

(c) Phrenology                                              (d) Morphology

4.One filled with excessive and mistaken enthusiasm in cause. (Asstt. Grade, 1991)

(a) Martyr                                                      (b) Pedant

(c) Fanatic                                                      (d) Patriot     

5.A person who rarely speaks the truth.

 (a) Scoundrel                                                (b) Liar

(c) Crook                                                        (d) Hypocrite

6.Time after twilight and before night.

 (a) Evening                                                   (b) Dawn

(c) Dusk                                                          (d) Eclipse

7.Custom of having many wives.

(a) Polyandry                                                 (b) Polygyngy

(c) Matrimony                                               (d) Celibacy

8. To bring prace and end violence.

(a)Soothe                                                       (b) Harmonies

(c) Pacify                                                        (d) Tranquilize

9.Animals living on land and in water. (Bank P.O. 1990)

(a) Ambiguous                                               (b) Amphibian

(c) Amorphous                                              (d) Ambivalent

10.One who plays a game for pleasure and not professionally.

(a) Veteran                                                    (b) Player

(c) Connoisseur                                             (d) Amateur

ANSWERS:-

1.(d)   2. (d)

3.(c)   4. (C)

5.(b)   6. (c)

7.(b)  8. (c)

9.(b)  10. (d)

ONE WORD SUBSTITUTION EXERCISE-46

Directions: In each of the following questions, out of the given alternatives, choose the one which can be substituted for the given words sentence.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *